Read More" /> Read More"> Read More">

Urthel Samaranth, u warm aanbevolen door de kabouters!

De Urthelbieren zijn een creatie van Hildegard Van Ostaden die haar bieren laat brouwen bij Brouwerij De Koningshoeven in Nederland (je weet wel, de abdij die ook de trappisten van La Trappe brouwt). Er zijn 3 varianten: Saisonnière – Hop-it – Urthel Samaranth.

Wat meteen opvalt op de flesjes zijn de  kabouter-achtige figuren, de Erthels. Deze “heren van kleine gestalte” drinken de ganse dag door Urthel-bier en worden zo wel tot 170 jaar oud. Wat ons betreft meteen al een reden om zelf een Urthel te nuttigen!

Verder beschikt Hildegard ook nog over een microbrouwerij waar ze naar hartelust kan experimenteren met de verschillende soorten basisingrediënten (mout – gist – hop).

Voor de volledige “Urthel-ervaring” kan je terecht in “de Hoppeschuur”! In dit gezellige eethuis kan je alle Urthel-bieren nog eens herbeleven, maar dan wel met bijpassende gerechten. Een aanrader!

En dan nu het bier zelf!
De Samaranth is een stevige quadrupel van 11,5% die voor het eerst werd gepresenteerd op de huwelijksverjaardag van Hildegard en haar echtgenoot Bas Van Ostaden (tevens de bedenker van de Erthels). Het is een donker, roodbruin degustatiebier met een fijne pareling, vergezeld van een stevige lichtbeige schuimkraag die bestaat uit kleine bellen in een mousse-achtige textuur.

In de neus vinden we toetsen van gedroogd fruit (rozijnen en pruimen), karamel en een lichte verwijzing naar Sherry. De zoete en geroosterde toetsen samen met een fijne doch aanwezige bitterheid zorgen voor een ware beproeving van de smaakpapillen. De afdronk vloeit lang uit.

Kortom, een stevig bier dat je na de eerste slok meteen een warm gevoel geeft vanbinnen. Ideaal dus om te drinken op koude herfst- of winteravonden!

website URTHEL

Share.

About Author

Brouwersbloed stroomt door m’n aderen, wordt mij gezegd. M’n overgrootvader heeft namelijk een brouwerij in De Panne gehad. In 2012 richtte ik met 5 vrienden een bescheiden bierclubje op: E³HBL (uit te spreken als Tripel EHBL), de “Eerste Enige Echte Herdersemse Bierliefhebbers”. Wekelijks geniet ik van de geweldige bieren die ons land produceert en met zorg en interesse probeer ik elk bier objectief te beoordelen. Ondertussen staan er al ongeveer 400 verschillende bieren op m’n kerfstok, maar is er nog heel wat werk voor de boeg om alle andere te leren kennen. En het relaas van die ontmoetingen deel ik met veel plezier met jullie!

Leave A Reply

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door gebruik te maken van deze site gaat u hiermee akkoord. meer info

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten