Bier bewaren… Hoe doe je dat nu?
Bier bewaren op de correcte manier… Een stap die vaak vergeten wordt!
Er gaat niets boven een perfect geschonken gerstenat om de smaakpapillen te verwennen! Als je er dan ook nog voor zorgt dat je je “speciaalbieren” op de correcte manier bewaart, kan je al zeker niet teleurgesteld worden door een slecht brouwsel. Meer nog… een correct bewaard bier zal zelf met de tijd beter worden!
Gedurende zes weken zullen we met jullie een aantal makkelijk te volgen tips & tricks delen om jullie bier ervaring te optimaliseren. Veel succes!
Tip 4: Controleer hoe lang je je bieren kan bewaren
Niet elk bier kan even lang bewaard worden. Net zoals bij wijn gaan er bieren bij zijn die je enkele jaren kan laten rijpen op fles (tot 25 jaar en soms zelfs langer) maar er gaan ook bieren bij zijn die niet meer te drinken zijn na 12 maand slapen in de kelder.
Op de meeste commerciële bieren, van de grote brouwers dus, zal er een “best openen voor”-datum vermeld staan op de fles. Maar bij de kleinere microbieren vind je dit vaak niet terug. Een goede tip hier is dus om dit zeker even te checken bij de brouwer.
Indien je niet terecht kan bij de brouwer, mag je er over het algemeen van uit gaan dat bieren van hogere gisting (+7% alc) beter geschikt zijn om te laten rijpen dan de lichtere bieren.
Het laten rijpen van bieren moet je echt zien als een “trial and error” parcours. Je gaat bieren hebben die zich ontpoppen tot echte pareltjes, maar wees erop voorbereid dat er ook rotte appels gaan tussen zitten.
Alvast veel plezier en laat ons zeker weten wat er momenteel in jouw kelder aan het rijpen is!