Bier bewaren… Hoe doe je dat nu?
Bier bewaren op de correcte manier… Een stap die vaak vergeten wordt!
Er gaat niets boven een perfect geschonken gerstenat om de smaakpapillen te verwennen! Als je er dan ook nog voor zorgt dat je je “speciaalbieren” op de correcte manier bewaart, kan je al zeker niet teleurgesteld worden door een slecht brouwsel. Meer nog… een correct bewaard bier zal zelf met de tijd beter worden!
Gedurende zes weken zullen we met jullie een aantal makkelijk te volgen tips & tricks delen om jullie bier ervaring te optimaliseren. Veel succes!
TIP 1: Bewaar je bier in de correcte positie!
Net zoals bij wijn is er een goede manier en een “niet zo goede” manier van “bier bewaren”. In tegenstelling tot wijn, bewaar je je “speciaalbieren” best rechtopstaand. Zelfs grote brouwers als Chimay zweren bij deze manier van bewaren.
De reden is eigenlijk simpel… Wanneer je bierflessen rechtopstaand bewaart, zullen de gistresten op bodem van de fles blijven. Bij flessen die gelegen hebben, zal de gist een rand vormen aan de zijkant van de fles en is het moeilijker (lees: bijna onmogelijk) om bij het schenken geen gistresten in het glas te krijgen.
Daarnaast is het ook zo dat de kwaliteit van recente kurken (indien kurk in plaats van kroonkurk) zo gestegen is, dat ze niet meer nat hoeven te blijven om perfect te dichten.
En misschien nog de beste reden om je bieren rechtopstaand te bewaren is dat de bieren minder oxideren, wat er dan weer voor zorgt dat je ze langer kan bewaren!