Read More" /> Read More"> Read More">

De biertrends voor 2016

Speciaal voor jullie wierpen we een blik in onze “glazen bol” en trachten we een zicht te krijgen op de biertrends voor 2016! Wat brengt het komende jaar op biergebied? Uiteraard is het koffiedik kijken, maar deze 5 trends gaan volgens ons in 2016 het bierlandschap mee bepalen.

Craft-brouwers lanceren totaalconcepten

Kleine brouwers zijn steeds minder vaak alleen maar dat: kleine brouwers. Hun brouwactiviteiten gaan vergezeld met horeca-achtige activiteiten als een proeflokaal, brewpub en restaurant. Zo zetten zij meer en meer een totaalconcept neer waar het voor de bierliefhebber goed toeven is.

Scotch ale maakt een opmars

Engelse stijlen zitten al een tijdje in de lift. Porters, stouts, IPA’s: de beer geek lust er wel pap van. Relatief nieuw in dat rijtje is de Schotse Scotch ale, een bier gebrouwen met donkere mouten en kandijsuiker. Het genre is allesbehalve nieuw, maar in onze contreien bleef deze bruine rakker tot nu toe onderbelicht. Daar gaat volgens ons verandering in komen.

De Scotch ale smaakt doorgaans zoet, moutig en in min of meerdere mate gebrand. Steeds meer brouwerijen zullen deze relatief toegankelijke stijl in hun assortiment opnemen.

Barrel aging professionaliseert

Vele brouwers experimenteerden het voorbije jaar met barrel aging, hetzij met wisselend succes… Steeds vaker beseft men dat je voor een goed resultaat goede vaten nodig hebt, en het liefst van al veel goede vaten… Op die manier kan je het eindresultaat uitbalanceren met meerdere vaten. Dat is dan ook wat wij volgend jaar zien gebeuren. Niet alleen zullen brouwers steeds bekwamer worden met het eikenhout, ook de barrel aging-programma’s worden bij diverse brouwers uitgebreid. En dat komt het eindresultaat dan weer ten goede.

Aan de andere kant ligt hier wel de grootste uitdaging… Want goede vaten zijn schaars en worden alleen maar schaarser. Hoe het ook zij: barrel aging wordt stukje bij beetje volwassen!

Growlers? Yes please!

Zoals zoveel biertrends is ook de growler afkomstig uit de VS. Deze hervulbare, afsluitbare flessen die je bij brewpubs en lokale brouwers laat afvullen met vers bier. Wij zijn in ieder geval voorstander van deze trend. Dus wellicht is het wishful thinking, maar wat ons betreft gaan liefhebbers in 2016 massaal aan de growler!

biertrends

Eigen brouwmateriaal dankzij crowdfunding

Het investeren in goed brouwmateriaal met voldoende capaciteit is allesbehalve goedkoop. Toch is dat wel de aangewezen weg voor veel kleinere gastbrouwers die echt serieus aan de slag willen en willen doorgroeien. Want de afhankelijkheid van een brouwerij die eigenlijk jouw bieren net niet genoeg kent of reproduceert, is allesbehalve optimaal.

DIY dus, maar dat brengt wel forse investeringen met zich mee. Crowdfunding is hiervoor de aangewezen weg, want laagdrempelig, relatief weinig risicovol en liefhebbers genoeg. In 2016 zullen dan ook steeds meer kleinere jongens doorgroeien met eigen materiaal dankzij deze financieringsvorm.

Share.

About Author

Zoals elke zichzelf respecterende Belg kwam ik rond mijn 16de voor de eerste maal in contact met onze Belgische trots… BIER! Weliswaar met gemengd succes… Nu, 15 jaar later, is het enthousiasme voor het gerstenat alleen maar gegroeid. En dan vooral voor de snel groeiende “micro brew scene”! Vanuit m'n job, creative consultant, word ik dagelijks uitgedaagd om merken in de markt te plaatsen. Zo groeide, samen met 4 andere collega’s, het idee om ons eigen merk te creëren en in de markt te zetten! En welk beter product dan ons bekendste exportproduct… bier! En dan vooral de MICRO bieren! En aldus werd MICROB geboren!

Comments are closed.

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door gebruik te maken van deze site gaat u hiermee akkoord. meer info

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten